Studie energie-efficiency Oekraïense tuinbouw

Onderzoek naar investeringspotentieel en naar de mogelijkheden om de efficiëntie en duurzaamheid te verbeteren. De glastuinbouw is een van de meest energie-intensieve sectoren in Oekraïne. In de glastuinbouw vormt het energieverbruik het grootste deel van de productiekosten, dus de energie-efficiëntie is een belangrijke factor in de duurzaamheid van de sector. Het aandeel gas vormt in de moderne kassen ongeveer 25-35% van de kostprijs van glasgroenten en tot 60% in de verouderde Sovjet-type kassen. De oude kassen zijn niet in staat om te overleven onder de voortdurende stijging van de gasprijs en de hoge rente van de banken. Om de glastuinbouw naar een hoger plan te tillen, moet men enerzijds de productie sterk verhogen en anderzijds waar mogelijk het energieverbruik verlagen door middel van modernisering of nieuwbouw.

Het project wordt uitgevoerd in het kader van het programma van het ‘Ukraine Sustainable Energy Finance Project’ (Oekraïens financieringsproject duurzame energie) en is gericht op samenwerking met lokale financiële instellingen om Sustainable Energy Finance (SEF) producten te ontwikkelen om de particuliere commerciële sector te ondersteunen bij een betere energie-efficiëntie.

De International Financial Corporation (IFC, lid van de World Bank Group) heeft de studie geïnitieerd om het vermogen van de glastuinbouw om energie-efficiënter te produceren, te verbeteren en om inzicht te krijgen in de bewezen indicatoren en technische oplossingen (gebaseerd op voorbeelden uit de Nederlandse tuinbouwsector), toegepast op de Oekraïense omstandigheden (in de eerste plaats met betrekking tot energie) in de verschillende regio’s van Oekraïne.

IFC heeft het contract voor dit onderzoek aan een consortium van bedrijven toegekend: Tebodin Ukraine CFI, EC Group en VEK Adviesgroep.

Oekraïne

Kasteelten

2013-2014;
Analyse, financiële en economische haalbaarheid