Semi-gesloten kas Prominent, tomaat

Locatie Nederland, Westland
Teelt Tomaten
Kas 93.000 m2 productiekassen met technische ruimten
Hal 2.500 m2 bedrijfsruimte
WKK 2.4 MW-e (2006); 3.0 MW-e (2010)
Advisering 2005-2007;
ontwerp, vergunningen, turnkey, subsidies, bestekken, aanbesteding, projectbegeleiding, oplevering
Start bouw 2006
Start teelt 2006

Semi-gesloten kas Prominent, tomaat

Op een nieuwe productielocatie werd een hypermodern complex naar de laatste stand der techniek neergezet. Een van de belangrijkste vernieuwingen was de uitvoering van 3,3 hectare als Semi Gesloten Kas – een geconditioneerde kas met koude- en warmteopslag, gecombineerd met assimilatiebelichting en actieve koeling. Installaties omvatten o.a. airco units in de kas (koeling, verwarming, bevochtiging), warmtepompinstallatie (2x 1400 kW), WKK (5.4 MWe), aquifer (capaciteit 185 m3/hr). Het systeem is nu enkele jaren in gebruik. De veranderde prijzen voor energie en tomaten hebben effect op dit project gehad en de telers hebben door het gebruik van deze nieuwe technieken inmiddels veel nieuwe inzichten opgedaan. Een eenvoudiger versie van deze geconditioneerde kas wint aan populariteit. Het Nieuw Telen is afgeleid van deze vorm van een semi-gesloten kas. Het Prominent project is recentelijk geoptimaliseerd. Door het koelen van de kas in de zomerperiode werd teveel warmte opgeslagen in verhouding tot de vraag in de winter. De nieuwbouw van een woonwijk nabij het project, bleek de oplossing. De huizen in deze woonwijk zijn verbonden aan een stadsverwarmingssysteem en zijn uitgerust voor het gebruik van deze kaswarmte.

Deze diashow vereist JavaScript.