Businessplan bloementeelt Rusland

Locatie Rusland, Kaluga/Moskou
Teelten Rozen en andere bloemen
Advisering 2004;
Business plan

Businessplan bloementeelt Kaluga, Rusland

In opdracht van een Russische handelsonderneming en in samenwerking met een Nederlandse toeleverancier van kas en irrigatie werd VEK Adviesgroep gevraagd deel te nemen aan het opzetten van een businessplan voor een rozenproductiebedrijf van 3,0 ha in Rusland, in de buurt van Moskou.

Het doel was om een 3,0 ha kas op te zetten volgens de nieuwste technologie en zo een moderne rozenproductielocatie dicht bij de Moskouse markt te realiseren. Het rozenproductiebedrijf moest in staat zijn op kwaliteit en prijs te concurreren met de geïmporteerde producten. Het moest de geïmporteerde bloemen vervangen en, afhankelijk van de financiële resultaten, de mogelijkheid hebben om uit te breiden naar een 10 ha kassencomplex.

Dit businessplan omvat een gedetailleerde kwalificatie en kwantificering van het projectconcept op relevante projectelementen, zoals productie, marketing, organisatie, energie, financiën, management etc. met de nadruk op de onderlinge afhankelijkheid van deze elementen. Het businessplan was bedoeld om te fungeren als een instrument voor de investeringsbeslissingen namens de projectpartners en als een “overtuigend mechanisme” in het proces van fondsenwerving (leningen, aandelen en subsidies).

In 2005 werden de eerste 3 ha kassen werden gerealiseerd. Vanwege de succesvolle opzet, is het plan stap voor stap uitgebreid in de afgelopen jaren: 6 ha uitbreiding in 2006, 7 ha uitbreiding in 2008 en 10 ha uitbreiding in 2009. Inmiddels heeft het kassencomplex een oppervlakte van 26 ha en wordt het voornamelijk gebruikt voor de teelt van rozen, chrysanten, alstroemeria, gerbera, lelie, tulp, iris en cymbidium. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de kassen tijdens de seizoenen, worden ook andere gewassen gekweekt, zoals potplanten en aardbeien.

Kortom: een succesverhaal!

Deze diashow vereist JavaScript.